Skip to content

de la proletcultism la Nichita Stănescu…

04/06/2010

..i-o cale-atât de lungă că doar EVZ a reuşit să-i ia pe toţi în pungă…

Mai exact, inegalabilul dulău de pază al mediocraţiei Vlad Stoicescu, pentru care complexa expunere a istoricului literar Eugen Negrici de la recenta conferinţă „Monica Lovinescu” poate fi rezumată aşa:

Dacă jonglăm cu precepte morale acolo unde ideologia a amputat o istorie literară, atunci Eugen Barbu sau Nichita Stănescu ar risca expulzarea.”

Merită să-i amintim nepreţuitului ziarist că Nichita Stănescu a trecut la cele veşnice în 1983 iar Eugen Barbu l-a urmat zece ani mai târziu. Prin urmare, niciunul dintre ei nu mai poate risca nimic, cel puţin până-n momentul în care întâiul cârmaci-jucător nu va tăia şi 15% din DEX:

RISCÁ, risc, vb. I. Tranz. și intranz. A(-și) pune în primejdie viața, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil. ♦ Intranz. A participa la o acțiune nesigură, a acționa la noroc. ♦ Refl. (înv.) A cuteza, a îndrăzni, a se încumeta.

Altfel, deşi am recitit de trei ori încâlcitul articol, n-am reuşit să pricep ce căuta Nichita Stănescu în terifiantul subtitlu şi-n tag-urile articolului,  şi nici motivul pentru care poza sa a fost desemnată să ilustreze expunerea. Am găsit o singură propoziţie, şi ea discutabilă, care reproduce, cu vorbele lui Vlad Stoicescu, o idee care mie îmi scapă: „literatura română nuşi (sic!) permite o atitudine brutală la adresa scriitorilor asociaţi perioadei comuniste, cum sunt Eugen Barbu sau Nichita Stănescu.”

Nu mai spunem nimic despre limpezimea de cristal a formulării „asociaţi perioadei comuniste”. La fel de bine am putea spune despre Nichita că ar fi asociat premiului Nobel pentru literatură, măcar că am fi mai aproape de adevăr, din moment ce a fost nominalizat de Academia suedeză în 1980 şi i-a primit pe delegaţii din Stockholm chiar în apartamentul său din Piaţa Amzei. (Probabil tot pentru că era „asociat perioadei comuniste” a fost retezat şi celebrul copac Gică, ce i-a vegheat fereastra)

Vestea bună e că la finalul articolului am găsit şi-o informaţie utilă şi clar formulată: la ediţia din 16 iunie a conferinţelor organizate de Institututul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc e invitat Vladimir Tismăneanu. Nimeni altul decât preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER. Puteau formula şi mai simplu: pe 16 iunie e invitat şefu’. Abia aştept ediţia la care va fi invitat Şefu’ şefului!

Reclame
One Comment leave one →
  1. virgil untila permalink
    19/07/2010 13:57

    mi-ar place foarte tare…dar mi-e ca va striviti sufletele – bietele de ele – cu lucruri care nu mai au importanta. Oricum, Nichita…mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: